Τα όσπρια είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας, καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης – και όχι μόνο! Αποτελούνται από υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες.
Ποια όσπρια έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη;
ΕΙΔΟΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗ (στα 100 γρ.)
Λούπινα 16,6 γρ.
Ενταμάμε 15,6 γρ.
Λευκά φασόλια 9,7 γρ.
Φακές 9 γρ.
Ρεβίθια 8,9 γρ.
Μαύρα φασόλια 8,7 γρ.
Μαυρομάτικα Φασόλια 7,7 γρ.
Η διατροφική αξία των οσπρίων:
Υπολόγισε ότι 1 φλιτζάνι βρασμένα όσπρια παρέχει κατά μέσο όρο:
· 18 γραμμάρια πρωτεΐνη
· 16 γραμμάρια φυτικές ίνες
· 40 γραμμάρια υδατάνθρακες
· 37% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου
· 90% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φολικού οξέος
· 18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου
· 21% συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου
· Πάνω από 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, φωσφόρου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου
· 230 θερμίδες
Για να απορροφήσει ο οργανισμός σου όσο περισσότερη πρωτεΐνη γίνεται, ιδιαίτερα αν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή, είναι σημαντικό να συνδυάζεις στο πιάτο σου τα όσπρια με δημητριακά!
Αντρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK





0 comments:
Post a Comment