Monday, April 2, 2018

Όσπρια, πηγή Φυτικής Πρωτεϊνης!



Τα όσπρια είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας, καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης – και όχι μόνο! Αποτελούνται από υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες.

Ποια όσπρια έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη;

ΕΙΔΟΣ                        ΠΡΩΤΕΙΝΗ (στα 100 γρ.)
Λούπινα                            16,6 γρ.
Ενταμάμε                          15,6 γρ.
Λευκά φασόλια                  9,7 γρ.
Φακές                               9 γρ.
Ρεβίθια                             8,9 γρ.
Μαύρα φασόλια                8,7 γρ.
Μαυρομάτικα Φασόλια      7,7 γρ.

Η διατροφική αξία των οσπρίων:

Υπολόγισε ότι 1 φλιτζάνι βρασμένα όσπρια παρέχει κατά μέσο όρο:
·         18 γραμμάρια πρωτεΐνη
·         16 γραμμάρια φυτικές ίνες
·         40 γραμμάρια υδατάνθρακες
·         37% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου
·         90% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φολικού οξέος
·         18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου
·         21% συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου
·         Πάνω από 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, φωσφόρου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου
·         230 θερμίδες

Για να απορροφήσει ο οργανισμός σου όσο περισσότερη πρωτεΐνη γίνεται, ιδιαίτερα αν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή, είναι σημαντικό να συνδυάζεις στο πιάτο σου τα όσπρια με δημητριακά!


Αντρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

0 comments:

Post a Comment