Ο ρόλος της διατροφής στην απόδοση του μαθητή
Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να αλλάξει την απόδοση του μαθητή μέχρι και 30%, όσον αφορά τη συγκέντρωση και τη μνήμη αλλά και την κατανόηση υλικού που διδάσκεται. Επομένως, μια κακή διατροφή, που μπορεί να περιλαμβάνει τοξικές ουσίες ή ανθυγιεινά τρόφιμα, μπορεί να μειώσει την απόδοσή του.
Η σωστή διατροφή δεν βοηθάει μόνο στην ανάπτυξη του παιδιού για να μεγαλώσει είτε σε ύψος ή βάρος αλλά και στην πνευματική του διαύγεια. Κυρίως στα σχολικά χρόνια, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να θρέφεται υγιεινά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο την περίοδο των εξετάσεων. Ιδιαίτερα, όμως, τώρα που οι μαθητές διαβάζουν, μελετούν, και προσπαθούν να αποθηκεύσουν όλη εκείνη τη γνώση που έχουν πάρει.
Όσοι έχουν παιδιά στα σχολεία ίσως να παρατηρήσουν ότι μπορεί τα παιδιά να είναι τόσο κουρασμένα, που ενδεχομένως να μην αποδίδουν στις εξετάσεις τους. Μπορούμε όμως, μέσω τις διατροφής, να δώσουμε κάποιες λύσεις. Για παράδειγμα:
- Πρέπει να τρώνε πρωινό: Δεν γίνεται τα παιδιά να φεύγουν για το σχολείο, φροντιστήρια και για τις εξετάσεις με άδειο στομάχι. Το πρωινό είναι σημαντικό, γιατί επαναφέρει τα επίπεδα της γλυκόζης από τη διάρκεια της νηστείας το προηγούμενο βράδυ. Αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν, το άτομο ατονεί και αδυνατεί να κρατήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες. Πολλές φορές ακούμε ένα μαθητή να λέει ότι διάβαζε όλο το βράδυ, τα ήξερε τόσο καλά αλλά το πρωί τα ξέχασε όλα. Ένας από τους λόγους, είναι εάν υπάρχει έλλειψη των τροφών, εκείνων που θα αναζωογονήσουν τον εγκέφαλο και θα επαναφέρουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Έτσι, ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο. Παράδειγμα: Μπάρα δημητριακών με φυτικές ίνες, γάλα με ένα τοστ, 1 μπολ δημητριακά χωρίς επιπλέον ζάχαρη.
- Ωμέγα 3 λιπαρά και Β Βιταμίνες: Ενισχύουμε σ’ αυτές τις περιόδους τη διατροφή του μαθητή με Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα και Βιταμίνες Β, ιδιαίτερα τη χολίνη. Αυτά τα 2 συστατικά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τη συγκέντρωση, την αποθήκευση πληροφοριών στο μακρύτερο μέρος της μνήμης και δίνουν περισσότερη ενέργεια. Πλούσια σε Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα είναι τα ψάρια (π.χ. σολομό, τόνο, τσιπούρα), τα οποία καλό θα ήταν να καταναλώνονται 2 με 3 φορές τη βδομάδα. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι με την κατανάλωση 500mg Ωμέγα-3 λιπαρά τη βδομάδα μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο της γνώσης αλλά και ο δείκτης της νοημοσύνης κατά 12%. Αν το παιδί δεν μπορεί να τα πάρει μόνο από τη διατροφή την αναγκαία ποσότητα υπάρχουν και κάποια συμπληρώματα.
- Τα άλλα θρεπτικά συστατικά, των Β βιταμινών όπως χολίνη, θειαμίνη, βιταμίνη Β12 και το σίδηρο βοηθούν στην μνήμη. Οι ξηροί καρποί, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα φρούτα, τα σιτηρά, κ.α, είναι καλές πηγές αυτών των ομάδων. Ένα ιδανικό ενδιάμεσο σνακ για τα παιδιά μας την περίοδο αυτή είναι ένα μικρό μπολ ατηγάνιστων ξηρών καρπών, παστά φρούτα και λίγη τριμμένη μαύρη σοκολάτα.
- Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να επιτελέσει τις πνευματικές του διεργασίες πιο αποτελεσματικά.
Επιλογές για ελαφριά σνακ:
- Γιαούρτι με φρούτο, μέλι, ξηρούς καρπούς και κανέλλα
- Φρουτοσαλάτα με μέλι, ξηρούς καρπούς και κανέλλα
- Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή σοκολάτα
- Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
- 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών
- 1 φέτα Ψωμί μαύρο & 1 Αυγό βραστό
- 1 χούφτα ανάλατους Ξηρούς καρπούς
- 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
- 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με μέλι ή μαρμελάδα & μαλακή μαργαρίνη
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK
.png)




0 comments:
Post a Comment