Sunday, June 5, 2022

Καλοκαίρι σημαίνει φρούτα - Πόσες θερμίδες “κρύβουν” ανά μερίδα;

Καλοκαίρι σημαίνει φρούτα. Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, κεράσια, μάνγκο, σταφύλια, σύκα. Όλα καλοκαιρινά, άκρως θρεπτικά, για τον καύσωνα ιδανικά δροσιστικά και ζουμερά. Πόσες θερμίδες “κρύβουν” ανά μερίδα; Πόσο πρέπει να καταναλώνεις για να μην χαλάσεις τη δίαιτα σου;

Τα φρούτα τείνουν να είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βιταμίνη C, το κάλιο και το φυλλικό οξύ. Τα φρούτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Επειδή τα διάφορα φρούτα περιέχουν διαφορετικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών, είναι σημαντικό να τρώμε μια ποικιλία από αυτά για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την υγεία.

Η γενική σύσταση για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι τουλάχιστον 400 γραμμάρια την ημέρα ή πέντε μερίδες των 80 γραμμαρίων. Μια μερίδα 80 γραμμαρίων ισοδυναμεί με ένα μικρό κομμάτι, περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας τένις. Για φρούτα και λαχανικά που μπορούν να μετρηθούν, μια μερίδα είναι περίπου 1 φλιτζάνι.

  • Καρπούζι: 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Πεπόνι: 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Σύκα: 110 θερμίδες ανά 3 μεσαίου μεγέθους σύκα
  • Σταφύλι: 67 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Κεράσια: 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Μπανάνες: 105 θερμίδες ανά κάθε μεσαίου μεγέθους μπανάνα
  • Φράουλες: 33 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Ακτινίδια: 61 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Μάνγκο: 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Ανανάς: 50 ανά 100 γραμμάρια
  • Βερίκοκα: 48 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

Βήματα για πιο αυξημένη κατανάλωση φρούτων:
  • Μαγείρεψέ τα! Όχι μόνο τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα μπορούν να ενταχθούν σε συνταγές, αλμυρές ή γλυκές.
  • Βάλε χρώμα στο πιάτο σου: Ποικιλία χρωμάτων σημαίνει και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
  • Αξιοποίησε τον καταψύκτη: Είτε αγοράζοντας κατεψυγμένα λαχανικά είτε καταψύχοντας φρέσκα, θα υπάρχουν πάντα στο σπίτι.
  • Καν’ τα λαχανικά ...σούπα! Με διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών, κάθε σούπα θα σου φαίνεται σαν κάτι καινούριο.
  • «Πόνταρε» στα εποχής: Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πάντοτε τα νοστιμότερα, αλλά και πιο οικονομικά.
  • Ξεζούμισέ τα: Φτιάξε γευστικούς χυμούς συνδυάζοντας διαφορετικά φρούτα αλλά και λαχανικά, τους οποίους μπορείς να ...απογειώσεις με τη χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών.
  • Κράτα τα σε εμφανές σημείο: Αν τα έχεις σε ένα μπωλ στο τραπέζι σου, έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταναλώσεις, παρά αν τα έχεις αποθηκευμένα στο τελευταίο και κλειστό ράφι του ψυγείου.
  • Μην αφαιρείς τη φλούδα: Εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Απλά φρόντισε να τα έχεις πλύνει καλά προτού τα καταναλώσεις.
  • Τσιμπολόγησε: Μπορείς να φτιάξεις σπιτικά τσιπς φούρνου από διάφορα λαχανικά, όπως παντζάρια και κολοκυθάκια, ενώ τα φρούτα, φρέσκα αλλά και αποξηραμένα, αποτελούν ιδανικό σνακ για όποιον προτιμά κάτι πιο γλυκό.
  • Βάλτα στο πιάτο σου καθημερινά!: Σε ό,τι και αν φτιάχνεις, πάντα να σκέφτεσαι ποια λαχανικά ή και φρούτα ταιριάζουν. Ακόμη και το τοστάκι αξίζει να είναι κάτι παραπάνω από απλά τυρί-γαλοπούλα.

0 comments:

Post a Comment