Ο ελληνικός
καφές παρέχει αρκετά οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες, αρκεί να καταναλώνεται με
μέτρο. Ο ελληνικός καφές, αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια αντιοξειδωτικά
ροφήματα (εξαιτίας των φλαβονοειδών που περιέχουν οι κόκκοι του). Μετά-ανάλυση
προοπτικών ερευνών, έδειξε ότι συγκριτικά με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου
ή σπάνια καφέ, εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά, είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα
να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν
οποιασδήποτε μορφής καρκίνο.
Τα βασικά
αντιοξειδωτικά συστατικά του ελληνικού καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το
καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες.
Πλούσιος σε
πολυφαινόλες, με μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι (80ml) ελληνικού καφέ,
περιέχει 35 έως 65mg καφείνης.
Το θερμιδικό
περιεχόμενο του ελληνικού καφέ, εξαιρετικά χαμηλό. Ένα φλιτζανάκι καφέ,
αποδίδει μόνο 1 θερμίδα, αφού τα συστατικά των κόκκων του, είναι φτωχά σε
υδατάνθρακες και λίπος.
Τι πρέπει να
γνωρίζει ο καταναλωτής;
Η ημερήσια
δόση καφεΐνης είναι διαφορετική, για τον καθένα μας,
Η ποσότητα
καφεΐνης, σε κάθε φλιτζανάκι ή κούπα, δεν είναι ίδια (ακόμη και στον ίδιο
τύπο),
Η ανάμιξη
καφεΐνης με αλκοόλ, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθυγιεινή. Όμως πολλές φορές
το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επικίνδυνο, ενδεχομένως ακόμη και θανατηφόρο.
Η καλύτερη
ώρα για να πίνουμε καφέ, είναι το πρωί. Ο λόγος είναι ό,τι η καφεΐνη επηρεάζει
μια σημαντική ορμόνη την κορτιζόλη, η οποία ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι
του οργανισμού και μας βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση. Τα επίπεδα της κορτιζόλης,
μόλις ξυπνάμε είναι συνήθως υψηλά, αφήνουμε λίγο χρονικό περιθώριο μέχρι
να καταναλώσουμε καφέ, προκειμένου να μην γίνουμε πιο ανεκτικοί στην καφεΐνη.
Όπως όλα τα
τρόφιμα, έτσι και ο καφές, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η καφεΐνη,
μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης,
νευρικότητα, στρες και δυσφορία σε άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη ή σε όσους
κάνουν υπερκατανάλωση.
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr





0 comments:
Post a Comment