Tuesday, November 22, 2022

Καφέ και το ρόλο του στη διατροφή μας!


Σήμερα, ο καφές κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατανάλωση υγρών μετά το νερό και σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται περίπου 500 δισεκατομμύρια κούπες ημερησίως.

✔Ο καφές είναι ένα ρόφημα που περιέχει πολλές διαφορετικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν την υγεία. Η βασικότερη φυτοχημική ουσία είναι η καφεΐνη και ο καφές είναι η πλέον σημαντική πηγή καφεΐνης (~2 %) και καταναλώνεται κυρίως για τις διεγερτικές ιδιότητες του.

✔Η καφείνη επίσης είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Η καφεΐνη εμπεριέχεται στα περισσότερα εμπορικά συμπληρώματα καύσης λίπους και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι μία από τις λίγες ουσίες που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην αυξημένη “κινητικότητα” του λίπους στους λιπώδεις ιστούς και αυξάνουν το μεταβολισμό.

✔Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιοαγγειακών νοσημάτων, εμφραγμάτων και γενικότερα θνησιμότητα από καρδιομεταβολικά νοσήματα.

✔Αν και εξακολουθούν να γίνονται έρευνες πάνω στο πεδίο καφές και υγεία, ο Παναμερικάνικος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση καφέ για την υγεία και ευεξία. Η λήψη 2-3 φλιτζάνια (200ml)/ημέρα θεωρείται ότι βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες, τις αισθήσεις καθώς και την πέψη. Επιπλέον στις ίδιες δόσεις μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου ΙΙ, είδη καρκίνου και νευρολογικών νοσημάτων όπως η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer.

✔Συνεπώς, ας πίνουμε καφέ με μέτρο και στις δόσεις που προτείνονται από την Επιστημονική κοινότητα και τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας. Ο καφές εκτός από τις ιδιότητές του, που βασίζονται στα συστατικά του, είναι το ρόφημα που αποτελεί την καθημερινή μας ευχαρίστηση και μας επιτρέπει να γευόμαστε λίγη από την πολυτέλεια της ζωής.


Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK

0 comments:

Post a Comment