Tuesday, April 13, 2021

Χούμους!

 


Υλικά για 8 μερίδες
  • 450γρ κονσέρβα ρεβιθιών
  • 1 κ.Σ χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο ή ¼ κ.γλ σκόνη σκόρδου για γεύση
  • 2 κ.Σ ταχίνι (πάστα από σουσάμι) ή φυστικοβούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά: πιπέρι καγιέν, 1 κ.Σ μαϊντανό

Εκτέλεση 
Στραγγίστε την κονσέρβα ρεβιθιών από τα υγρά.
Σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων (food processor), ‘κτυπήστε’ τα ρεβίθια. Προσθέστε λίγο από το υγρό της κονσέρβας (όσο χρειαστεί), χυμό λεμονιού, σκόρδο, ταχίνι και καρυκεύματα.
Κτυπήστε μέχρι το μείγμα να γινεί απαλό και ομογενές. Αν δεν έχετε μπλέντερ, πολτοποιήστε τα ρεβίθια με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού.
Σερβίρετε με ψωμί ή πίτα (ολικής αλέσεως) ή με ντιπ λαχανικών. 

Ανά μερίδα:
Ενέργεια: 334 KJ / 80 Kcal
Λιπαρά: 3γρ
Υδατάνθρακες: 11γρ
Πρωτεΐνες: 3γρ

Χούμους για...γερά οστά: Τα ρεβίθια αλλά και το ταχίνι, χάρης στα επίπεδα ασβεστίου που περιέχουν, το καθιστούν μια εξαιρετική τροφή για την ενίσχυση των οστών. Το χούμους είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες και σίδηρο.

Συνταγή από το βιβλίο μαγειρικής "Τρώω Έξυπνα, Γυμνάζομαι Καλύτερα", Δρ. Χριστιάνα Μ. Φιλίππου, Δρ. Ελένη Π. Ανδρέου, & Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος, με ειδικότητα στη διατροφή και άσκηση (BSc) UK


0 comments:

Post a Comment