Thursday, April 1, 2021

Ψωμί Ολικής / Σίκαλης / Πολύσπορο!

 


Αδιαμφισβήτητα το ψωμί είναι μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων και αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων.

Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα υγιεινό διαιτητικό τρόπο ζωής, αντικαθιστούν το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής, σίκαλης ή πολύσπορο.

! Ποιο από αυτά έχει όμως την υψηλότερη θρεπτική αξία και τις χαμηλότερες θερμίδες;

Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (28γρ) αποδίδει 61 θερμίδες, 2.95γρ πρωτεϊνών και 1.5γρ φυτικών ινών. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά (λόγω διατήρησης του φλοιού), όπως βιταμίνες συμπλέγματος Β και μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός).

Μια φέτα ψωμί σίκαλης (28γρ) αποδίδει 65 θερμίδες, 2.1γρ πρωτεΐνες και 1.2γρ φυτικών ινών. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται το αλεύρι σίκαλης, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο) καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β.

Μια φέτα πολύσπορου ψωμιού (28γρ) αποδίδει 70 θερμίδες, 3.5γρ πρωτεϊνών και 1.Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από όλα τα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, κεχρί). Είναι εξίσου θρεπτικό (ίσως και περισσότερο) με το ψωμί ολικής άλεσης, αλλά ελαφρώς πιο θερμιδογόνο από τα άλλα είδη λόγω των πολλών ειδών καρπού που περιέχει. Δεν παύει, όμως, να είναι η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα αντίστοιχα λευκά. Μάλιστα, περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, επειδή παράγεται από διατροφικά είδη δημητριακών

Συμπερασματικά: Και τα τρία είναι διατροφικά πιο υγιεινά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα λευκά. Το ψωμί ολικής καθώς και το ψωμί σίκαλης έχουν λιγότερες θερμίδες από το πολύσπορο, το οποίο όμως προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες λόγω της παρασκευής του από πληθώρα δημητριακών.

Reference: dr.papalazarou

Αντρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK
 


0 comments:

Post a Comment