Thursday, January 6, 2022

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές!

Η περίοδος των εορτών που διανύσαμε χαρακτηρίστηκε από υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε τοξίνες όπως το κρέας, τα γλυκά και το αλκοόλ, και έτσι, καλό θα είναι να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να «αποφορτιστεί», ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης;

  • Άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, αφεψήματα), για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης. Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού.
  • Αφεψήματα βοτάνων, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, ενισχύουν τη διούρηση.
  • Επιπλέον, τα ροφήματα χαμομηλιού και μέντας, χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες, οι οποίες μας βασανίζουν μετά τα γιορτινά τραπέζια!
  • Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενισχύοντας τη λειτουργία του οργανισμού.
  • Τρεις ώρες αερόβιας γυμναστικής την εβδομάδα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ).
  • Σε περιπτώσεις δυσπεψίας καλό θα ήταν να τηρούνται μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μη μένετε νηστικοί πολλές ώρες, καθώς η έκκριση γαστρικών υγρών σε άδειο στομάχι εντείνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και σας φουσκώνει!
Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

  • Ζάχαρη: Όταν τροφοδοτούμε το σώμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προκαλούμε μια χημική διεργασία που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη. Είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσετε με μέλι ή φυτικά γλυκαντικά (στέβια).
  • Αλκοόλ: Αφυδατώνει το σώμα. Ας προτιμάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα αντί για ένα «σκληρό» ποτό, καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
  • Τυποποιημένα τρόφιμα: Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα των τροφών και οι τεχνητές χρωστικές ουσίες αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό (η υπερβολική επεξεργασία μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών και μηδενίζει τη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες).
  • «Κακά» λιπαρά: Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς, οι σφολιάτες και τα κρουασάν.
Reference: logodiatrofis

Αντρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK

0 comments:

Post a Comment