ΥΛΙΚΑ (6 τσουρέκια από 15 φέτες το καθ’ ένα 30 γρ. κάθε φέτα τσουρεκιού):
- 2 (18 γρ.) φακελάκι μαγιά ή 60 γρ. νωπή μαγιά
- ½ φλ. (120ml) χλιαρό νερό
- ½ φλ. (120ml) γάλα άπαχο
- 2/3 φλ. (61 γρ.) καλαμποκέλαιο
- ½ φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά + 8 ασπράδια + 4 κ.γ λάδι
- Ξύσμα 1 λεμονιού (1 ½ κ.γ)
- 1/8 κ.γ αλάτι
- 9 φλ. (1 κιλό) αλεύρι
- 1 ασπράδι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
- Διαλύστε τη μαγιά με το νερό.
- Ζεσταίνετε το γάλα με το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη (εκτός από 2 κ.Σ) και αφήνετε να γίνει χλιαρό.
- Κτυπάτε τα ασπράδια με λάδι. Όταν το μείγμα του γάλακτος γίνει χλιαρό, προσθέστε τα αυγά με τα κτυπημένα ασπράδια και λάδι, το ξύσμα με λεμονιού, το αλάτι, τη μαγιά και λίγο-λίγο από το μισό αλεύρι.
- Χτυπάτε το χυλό μέχρι να γίνει λείος και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη λίγο πιο μαλακή από αυτή του ψωμιού. Τη ζυμώνετε μερικά λεπτά και αφήνετε να μείνει σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Τα αλείφετε με ασπράδι αυγού και πασπαλίζετε με ζάχαρη.
Ανά μερίδα (30γρ. τσουρέκι):
- Θερμίδες: 70kcal,
- Υδατάνθρακες: 11 γρ.,
- Πρωτεΐνες: 2 γρ.,
- Λίπος: 2,1 γρ.,
- Χοληστερόλη: 7mg.
Αντρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc) UK
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc) UK





0 comments:
Post a Comment