Sunday, June 6, 2021

Ρεβίθια και τα θρεπτικά οφέλη τους!



Η αυξημένη περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε θρεπτικά συστατικά έχει συσχετιστεί με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ενίσχυση της σκελετικής υγείας: Τα ρεβίθια περιέχουν φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ τα οποία συμβάλουν στην οικοδόμηση και διατήρηση της δομής και της αντοχής των οστών.

Βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς: Τα ρεβίθια περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη μείωση τη συνολικής ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι το κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σχετίζονται με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου: Τα ρεβίθια διακρίνονται για την αυξημένη περιεκτικότητα τους σε σελήνιο, που βοηθούν στην απομάκρυνση από το ήπαρ (συκώτι) κάποιων ενώσεων που προκαλούν καρκίνο στο σώμα. Επιπρόσθετα, το σελήνιο αποτρέπει την φλεγμονή και μειώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης όγκου. Τα ρεβίθια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο παίζει ρόλο στη σύνθεση  και διόρθωση του γενετικού υλικού (DNA), και έτσι βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού καρκινικών κυττάρων από μεταλλάξεις στο DNA. Επιπλέον, τα φυτοοιστρογόνα των ρεβιθιών εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώμα.

Μείωση όρεξης και σωματικού βάρους: Οι φυτικές ίνες των ρεβιθιών αυξάνουν τον κορεσμό (αίσθημα πληρότητας) και μειώνουν την όρεξη, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό να μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. 

Ιδέες πιάτων με ρεβίθια: Ρεβίθια στο φούρνο, Σαλάτα με ρεβίθια και λαχανικά εποχής, Πικάντικα ρεβίθια με ρύζι, Ρεβυθοκεφτέδες, Σούπα με ρεβίθια, κ.α. 

Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc) UK

0 comments:

Post a Comment