Το καλοκαίρι ίσως να καταναλώνουμε περισσότερα σε
συχνότητα και ποσότητα θαλασσινά, τι μπορούμε να μάθουμε γι΄αυτά, ειδικά τον
συνδυασμό τους σε μακαρονάδες;
Δεν υπάρχει λόγος να μη θεωρηθεί ένας ωραίο καλοκαιρινό
και συμπληρωμένο γεύμα ο συνδυασμός θαλασσινών με μακαρόνια. Το θέμα είναι η
ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα θαλασσινά είναι ισάξια
με το ψάρι και πολλές φορές έχει λιγότερο λίπος ή και λιγότερες θερμίδες κατά
αναλογία. Αλλά τα θαλασσινά όπως και τα υπόλοιπα ψάρια, είναι αρκετά αυξημένα
σε πολυακόρεστα λιπαρά. Το είδος του λίπους που είναι ίσως πιο γνωστό, ότι
περιέχουν τα ψάρια, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ ευεργετικά
ειδικά σε θέματα με την καρδιά, αλλά και τώρα έχουν συνδεθεί και με την μνήμη,
με την συγκέντρωση και την οστεοπόρωσης. Έτσι κρατούμε αυτό και
λέμε ότι είναι θετικό για την υγειά μας.
Τα θαλασσινά δεν είναι εκείνα που θα μας κάνουν να υπερβούμε την
θερμιδική αξία της ημέρας μας αλλά ίσως με το τι τα μαγειρεύουμε.
Δηλαδή, εάν μαγειρέψω τα θαλασσινά με φρέσκα κρέμα, με κρασί, κι άλλες σάλτσες,
μπορεί να έχει διπλάσιες, τριπλάσιες θερμίδες από αν το κάνω βραστό ή στη
σχάρα. Π.χ 60γρ θαλασσινά είναι μόνο 110 θερμίδες. Εάν την ίδια
ποσότητα θαλασσινών τα κάνω με την φρέσκα κρέμα θα είναι περίπου 330 θερμίδες. Άρα
ο τρόπος μαγειρέματος παίζει τη δική του σημασία.
>> Όσο αφορά τα μακαρονοειδή: μια καλή πηγή
υδατάνθρακα! Πλέον υπάρχουν στην αγορά ποίκιλα προϊόντα μακαρονιών. Τα
παραδοσιακά αλλά και της ολικής άλεσης, όπως επίσης κι εκείνα που μπορεί να
είναι φτιαγμένα από ρύζι ή χωρίς γλουτένη, εκείνα που μπορεί να περιέχουν και
συστατικά λαχανικά, όπως του καρότου, του σπανακιού… κι όλα έχουν τη θέση τους
στη διατροφή, άλλα με περισσότερες και αλλά με λιγότερες θερμίδες και πάλι
είναι θέμα ποσότητας. Προσοχή στα εστιατόρια, με τα μεγάλα βαθουλά
πιάτα, που μπορεί να έχουν διπλάσιες ίσως και τριπλάσιες θερμίδες
που θα έπρεπε να καταναλώσουμε. Ας μάθουμε λοιπόν κι στα εστιατόρια να
παραγγέλλουμε μια πιο μικρή μερίδα ή να φάμε μόνο την ποσότητα που
χρειαζόμαστε, και μπορούμε αυτό που θα απομείνει, δεν είναι κακό πλέον, να το
πάρουμε και να φάμε και την επόμενη ημέρα.
Το καλοκαίρι έχουμε την επιλογή των μερικών φρέσκων
οσπρίων, όπως φρέσκα λουβιά ή φασολάκι. Είναι ο συνδυασμός για παράδειγμα των
λουβιών με τόνο ή αντσούγιες ή σαρδέλες υγιεινός;
Ουσιαστικά είναι κι από τους πιο καλούς συνδυασμούς. Τα
όσπρια, ναι μεν, περιέχουν μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, δεν είναι όμως
συμπληρωμένη πρωτεΐνη. Έτσι αν σκεφτούμε το πως πρέπει να είναι το πιάτο της
διατροφής όπου το μισό του πιάτου είναι σε λαχανικά, ωμά ή ψημένα, το ¼ άμυλο
και το ¼ πρωτεΐνη, στο ¼ του πιάτου θα
μπορούσε να ήταν οι σπόροι από το φρέσκο λουβί, το ¼ θα είναι ο τόνος που
μπορούμε να προτιμήσουμε εκείνο που είναι σε νερό κι όχι σε λάδι, και το μισό
μας πιάτο να είναι το φύλλο του λουβιού που θεωρείτε σαν χόρτο. Έτσι η κούνα
και το φρέσκο το λουβί θεωρείτε όσπριο και το ¼ με το τόνο (πρωτεΐνη) και το μισό
πιάτο θα είναι με το φύλλα του λουβιού που μπορούμε να συνδυάσουμε με ντομάτα
και αγγουράκι και ελαιόλαδο. Αυτό θα μας δώσει ένα σωστό, συμπληρωμένο,
μεσογειακό καλοκαιρινό πιάτο.
Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc) UK





0 comments:
Post a Comment