Πρέπει να γνωρίζουμε πως,
σοβαρή αντίδραση σε κάποια τροφή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία
ανεξάρτητα από το ιστορικό. Κάτι που επίσης πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι η
τροφική αλλεργία δεν είναι το ίδιο με την τροφική δυσανεξία. Υπάρχουν περιπτώσεις που η δυσκολία του οργανισμού μας να
«αντιμετωπίσει» μια τροφή είναι πιο αθόρυβη και ίσως περισσότερο ύπουλη. Τότε
μιλάμε για «τροφική δυσανεξία», της οποίας τα συμπτώματα εμφανίζονται
αρκετές ώρες ή και μέρες μετά τη λήψη της ουσίας και συχνά είναι τέτοια που
δεν μας κάνουν να «ενοχοποιήσουμε» κάτι που φάγαμε.
Θα σκεφτόσασταν
ποτέ, για παράδειγμα, ότι για την αδυναμία που νιώθετε τις τελευταίες μέρες δεν
φταίνε οι υπερωρίες στο γραφείο αλλά η κρέπα που απολαύσατε μετά το σινεμά το
βράδυ του Σαββάτου; Ή ότι για τους συχνούς πονοκεφάλους ευθύνεται η πιπεριά που
τόσο λατρεύετε και βάζετε πάντα στις σαλάτες σας;
Οι πραγματικοί
ένοχοι
Ακόμα κι αν οι ενοχλήσεις που νιώθουμε είναι ελαφριάς μορφής, δεν παύουν ωστόσο
να δυσκολεύουν τη ζωή και να χαλούν την διάθεσή μας. Πονοκέφαλοι, ημικρανίες,
αϋπνία, βουητό στ' αφτιά, ταχυκαρδίες, παχυσαρκία, πρήξιμο στα άκρα, ακόμα και
κακή διάθεση, αίσθημα φόβου, επιθετικότητα, δυσκολία συγκέντρωσης.
Όσο απίστευτο κι
αν ακούγεται, μπορεί όλα αυτά να προκαλούνται επειδή έχουμε συνηθίσει να
περιλαμβάνουμε στην διατροφή μας ουσίες που δεν έχουμε ιδέα ότι μας πειράζουν.
Στην εποχή μας συναντάμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που έχουν διαπιστώσει
μια δυσανεξία σε κάποιες τροφές.
Ποια είναι
όμως η διαδικασία από τη στιγμή που τρώμε κάτι «ένοχο» μέχρι να διαπιστώσουμε
την ενόχληση;
Για να
διαπιστώσουμε ποια είναι η συμπεριφορά του σώματός μας απέναντι σε μία ουσία,
ελέγχουμε τα λευκά αιμοσφαίρια, τους φορείς της άμυνας του οργανισμού. Με την
επαφή τους με κάποιες τροφές, τα λευκά αιμοσφαίρια κινητοποιούν το αμυντικό
σύστημα και απελευθερώνονται τα ένζυμα που, υπό κανονικές συνθήκες, είναι
υπεύθυνα για να καταστρέφουν τα μικρόβια ή οτιδήποτε θεωρηθεί ως εισβολέας.
Σε γενικές
γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τροφές αυτές αντιμετωπίζονται από
το σώμα μας σαν να ήταν εχθρικές, κι από τον διαρκή "πόλεμο" μαζί
τους, το ανοσοποιητικό κουράζεται, η βιοχημεία του οργανισμού διαταράσσεται και
εμφανίζονται τα συμπτώματα.
Τι μπορούμε να
κάνουμε;
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε κάποιες εξετάσεις/τεστ που μπορούν να σας
βοηθήσουν να ανακαλύψετε τις τροφές στις οποίες ο οργανισμός σας αντιδρά άσχημα
και -το σημαντικότερο- να βρείτε τον τρόπο να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα
χωρίς να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα ή να πρέπει να ξεχάσετε για πάντα τα
αγαπημένα σας πιάτα.
Από την
ανάλυση θα εντοπιστούν όχι μόνο οι ουσίες στις οποίες έχετε δυσανεξία, αλλά και
ο βαθμός της αντίδρασης του οργανισμού σας στις ουσίες αυτές -δηλαδή πόσο πολύ
σας πειράζει κάθε τρόφιμο. Στη συνέχεια, ο γιατρός/διατροφολόγος θα σας δώσει ένα πρόγραμμα διατροφής
το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσετε για μερικές εβδομάδες, αποφεύγοντας εντελώς
στην αρχή τις «ένοχες» τροφές τις οποίες σιγά σιγά θα εντάσσετε ξανά στην
διατροφή σας.
Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός μας "ξεχνάει" ότι δεν μπορεί να ανεχτεί κάποιες ουσίες και όταν τις εισάγουμε ξανά στο διαιτολόγιό μας, ο μεταβολισμός θα έχει πια ρυθμιστεί και τα συμπτώματα, πιθανότατα, δεν θα εμφανιστούν ξανά. Αν μάλιστα ένα από τα συμπτώματα της δυσανεξίας είναι η παχυσαρκία, με τον τρόπο αυτό μπορείτε να χάσετε τέσσερα κιλά μέσα σε ένα μήνα.
Σημείωση: Στο διατροφολογικό μας γραφείο προσφέρουμε Τεστ Δυσανεξίας για 57 τροφές!Για περισσότερες πληροφορίες, βρείτε το ανάλογο ποστ στη σελίδα μας στο Facebook ή καλέστε μας απευθείας στο γραφείο.
Refrence: iatronet.gr
Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc) UK





0 comments:
Post a Comment