Thursday, October 7, 2021

Τι πρέπει να ξέρεται για τη χοληστερίνη!


 Η χοληστερίνη είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για το κύτταρο.

Η διατροφή των ατόμων με υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω3 & ω6) λιπαρά, καθώς επίσης και στις βιταμίνες Ε, C.

Ποιες τροφές πρέπει να προτιμώνται και ποιες να αποφεύγονται;

ΤΡΟΦΙΜΑ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ

 

Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, μαλακή μαργαρίνη

Βούτυρο, βοδινό και χοιρινό λίπος, φοινικέλαιο

ΚΡΕΑΣ

 

Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι άπαχα και χωρίς πέτσα, μοσχάρι

Τα λιπαρά μέρη και η πέτσα αρνί, χοιρινό, αλλαντικά, εντόσθια, χοιρινά λουκάνικα

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

 

Γάλα άπαχο, γιαούρτι άπαχο, τυριά άπαχα (ανθότυρο, μυζήθρα)

Πλήρες γάλα, πήρες γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυριά (φέτα και κίτρινα τυριά), παγωτό

ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

 

Ψάρι κάθε είδους

Τηγανιτά ψάρια, παστά, οστρακοειδή (μύδια, στρείδια), γαρίδες, αβγοτάραχο

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

Όλα τα λαχανικά, αρκεί να μην είναι τηγανισμένα

Τηγανητά λαχανικά (πατάτες, πιπεριές)

ΟΣΠΡΙΑ

 

Επιτρέπονται όλα τα όσπρια

Κανένα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

 

Ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/ δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι

Ψωμιά που έχουν ως κύριο συστατικό τους το αβγό (κρουασαν, κ.α)

ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

 

Κρασί και μπύρα μέχρι 1-2 ποτήρια την ημέρα

Οινοπνευματώδη ποτά (ουίσκι, βότκα, κ.λπ), σοκολάτα ρόφημα, αεριούχα αναψυκτικά

ΔΙΑΦΟΡΑ

 

Αρωματικά: Κρεμμύδι, μαϊντανός, ρίγανη, σκόρδο
Καρυκεύματα: πιπέρι, μουστάρδα, μοσχοκάρυδο, ξίδι, τσάι

Μαγιονέζα, κέικ, σάλτσες με κρέμα γάλακτος, σαντιγί, σοκολάτες σε υπερβολικές ποσότητες.

*** Τρώγοντας πιο ισορροπημένα και ιδιαίτερα ακολουθώντας το μεσογειακό διατροφής, μπορούμε να μειώσουμε έως και 10% τη χοληστερίνη.


Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατρφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (ΒSc), UK

0 comments:

Post a Comment