Η χοληστερίνη είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για το κύτταρο.
Η διατροφή των ατόμων με υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω3 & ω6) λιπαρά, καθώς επίσης και στις βιταμίνες Ε, C.
Ποιες τροφές πρέπει να προτιμώνται και ποιες να αποφεύγονται;
|
ΤΡΟΦΙΜΑ |
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ |
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ |
|
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ |
Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο,
σογιέλαιο, μαλακή μαργαρίνη |
Βούτυρο, βοδινό και χοιρινό
λίπος, φοινικέλαιο |
|
ΚΡΕΑΣ |
Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι
άπαχα και χωρίς πέτσα, μοσχάρι |
Τα λιπαρά μέρη και η πέτσα
αρνί, χοιρινό, αλλαντικά, εντόσθια, χοιρινά λουκάνικα |
|
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ |
Γάλα άπαχο, γιαούρτι άπαχο, τυριά άπαχα (ανθότυρο,
μυζήθρα) |
Πλήρες γάλα, πήρες γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυριά
(φέτα και κίτρινα τυριά), παγωτό |
|
ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ |
Ψάρι κάθε είδους |
Τηγανιτά ψάρια, παστά,
οστρακοειδή (μύδια, στρείδια), γαρίδες, αβγοτάραχο |
|
ΛΑΧΑΝΙΚΑ |
Όλα τα λαχανικά, αρκεί να μην είναι τηγανισμένα |
Τηγανητά λαχανικά (πατάτες, πιπεριές) |
|
ΟΣΠΡΙΑ |
Επιτρέπονται όλα τα όσπρια |
Κανένα |
|
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ |
Ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/ δημητριακά ολικής αλέσεως,
ρύζι |
Ψωμιά που έχουν ως κύριο συστατικό τους το αβγό
(κρουασαν, κ.α) |
|
ΠΟΤΑ ΚΑΙ
ΑΛΚΟΟΛ |
Κρασί και μπύρα μέχρι 1-2
ποτήρια την ημέρα |
Οινοπνευματώδη ποτά (ουίσκι,
βότκα, κ.λπ), σοκολάτα ρόφημα, αεριούχα αναψυκτικά |
|
ΔΙΑΦΟΡΑ |
Αρωματικά: Κρεμμύδι, μαϊντανός, ρίγανη, σκόρδο |
Μαγιονέζα, κέικ, σάλτσες με κρέμα γάλακτος, σαντιγί,
σοκολάτες σε υπερβολικές ποσότητες. |
|
*** Τρώγοντας πιο ισορροπημένα και ιδιαίτερα ακολουθώντας
το μεσογειακό διατροφής, μπορούμε να μειώσουμε έως και 10% τη χοληστερίνη. |
||
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (ΒSc), UK





0 comments:
Post a Comment