Monday, March 7, 2022

Νηστεία - Οι κίνδυνοι αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν!

Η νηστεία έχει πολλές ομοιότητες με την χορτοφαγική διατροφή άρα εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό. Πολλοί από μας κάνουμε νηστεία για να ξεκινήσουμε έναν άλλο τρόπο διατροφής, για να απαλλαγούμε από τα πολλά ζωικά προιόντα.

Οφέλη της νηστείας:

  • Μια διατροφή χαμηλή σε ζωικά προϊόντα ή τελείως απαλλαγμένη από αυτά, αυξάνει την διάρκεια ζωής, μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), διατηρεί το βάρος μας σε υγιέστερα επίπεδα και προλαμβάνει την εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνων.
  • Έρευνες δείχνουν πως άτομα τα οποία ακολούθησαν μια συγκεκριμένη νηστεία στο τέλος είχαν χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης, χαμηλότερο ουρικό οξύ, βελτίωσαν το σωματικό τους βάρος και την σωματική τους σύσταση και, κυρίως βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Πώς προκύπτουν τα οφέλη αυτά:

  • Καταρχάς μειώνουμε την πρόσληψη ζωικών τροφών, και ιδιαίτερα των ζωικών λιπαρών, τα οποία είναι τα κακά λιπαρά που αρχίζουν και δημιουργούν βλάβη στα αγγεία.
  • Η διατροφή στη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία τα παίρνουμε από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αντιοξειδωτικά και ελαιόλαδο.
  • Μας προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες. Η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια λόγω των ζωικών λιπαρών δεν είναι κοντά στις φυτικές ίνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη νηστεία;

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών. Για παράδειγμα με την κατάχρηση του ελαιόλαδου που, αν και είναι το καλύτερο έλαιο, δημιουργεί προβλήματα. Θα πρέπει λοιπόν να αποφύγουμε τις κρυφές πηγές θερμίδων όπως:

  • Χαλβά
  • Τηγανητά
  • Ελιές
  • Ξηροί καρποί
  • Ταραμά

Όταν αυτά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τότε δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στο βάρος μας, αλλά και στην χοληστερόλη, στο ουρικό οξύ, στο ζάχαρο και γενικότερα στην υγεία μας.

Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc) UK

0 comments:

Post a Comment