Thursday, March 10, 2022

Τα γλυκά της νηστείας!


Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο όπου μπορεί κάποιος να χάσει βάρος, αρκεί να προσέχει την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Κατά την νηστεία  αποκλείονται τα ζωικά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά- κυρίως κορεσμένα- και αντικαθίστανται από φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και  δημητριακά.

Έτσι αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά, νόστιμα και υγιεινά τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας μας, όσο και για την διατήρηση της  σιλουέτας μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες.

Τα γλυκά της νηστείας μπορεί να αποδώσουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας αφού αποτελούνται  από πλήθος θρεπτικών συστατικών, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην συχνότητα κατανάλωσης τους γιατί όπως είδαμε έχουν αρκετά υψηλή θερμιδική αξία.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος: Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά γιατί το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι που προστίθενται στο χαλβά είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης.Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη μνήμη και το μεταβολισμό .

  • Προσοχή στην κατανάλωση του καθώς τα 80γρ. χαλβά αποδίδουν περίπου 300 θερμίδες.

Χαλβάς μακεδονικός: Παρασκευάζεται με ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και ζάχαρη, ενώ δεν αποκλείεται να περιέχει και ξηρούς καρπούς. Ο ταχινένιος χαλβάς περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων η κατανάλωση των οποίων φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση της χοληστερίνης. Παράλληλα, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες (λιγνάνες, σελήνιο και βιταμίνη Ε) οι οποίες μπορεί να προφυλάξουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, ο ταχινένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε κάλιο και περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.

  • Προσοχή στην κατανάλωση του αφού περιέχει αρκετές θερμίδες. Τα 100γρ αποδίδουν 540 θερμίδες γι αυτό καλό είναι να τον καταναλώνουμε με μέτρο, μέχρι 1-2 φορές την εβδομάδα.

Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, βιταμίνες Α και Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη , καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) καθώς και  σίδηρο. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή), λόγο του κακάο, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.Επιπλέον μετά την κατανάλωση σοκολάτας εκκρίνονται από τον οργανισμό ενδορφίνες, ουσίες που έχουν άμεση σχέση με την καλή διάθεση και την ευχαρίστηση.

  • Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υψηλή της θερμιδική αξία για αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε 30 γρ. μέχρι 1-2 φ/βδομάδα. Τα 30γρ μαύρης σοκολάτας αποδίδουν περίπου 170 θερμίδες.

Παστέλι: Το παστέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αυτό οφείλεται στα δύο κύρια συστατικά του: το σουσάμι και το μέλι. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο (αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχουν πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες γάλα) αφού τα 100γρ σουσαμιού έχουν 1028 mg ασβεστίου και έτσι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο , φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Επίσης το παστέλι περιέχει καλά λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης. Εξαιτίας της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νάτριο μπορεί να καταναλώνεται και από άτομα με υπέρταση.

  • Το παστέλι λοιπόν αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή αφού προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία μας, αλλά χρειάζεται σύνεση στην κατανάλωση του αφού έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Τα 30γρ παστελιού  αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες.

Γλυκά κουταλιού: Τα γλυκά κουταλιού αποτελούν από τις πιο υγιεινές και light επιλογές για να καταπολεμήσουμε την όρεξή μας για γλυκό και αυτό γιατί τα γλυκά αυτά δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο και ζωικά λιπαρά παρά μόνο ζάχαρη. Επίσης τα γλυκά κουταλιού επειδή παρασκευάζονται από φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη C , καροτονοειδή), τα οποία προστατεύουν την καρδιά και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού.

  • Μια μερίδα γλυκό κουταλιού αποδίδει περίπου 100-150 θερμίδες (ανάλογα με το φρούτο). Λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας μπορούμε να τα καταναλώνουμε μέχρι 3 φλ/βδομάδα.

Reference:logodiatrofis

Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK

0 comments:

Post a Comment