Thursday, February 18, 2021

Μη-γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου…υπάρχουν;

 


Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για τον οργανισμό μας, ειδικά για τα παιδιά, ώστε να αναπτυχθούν σωστά τα οστά τους. Το ασβέστιο, όμως, είναι απαραίτητο να υπάρχει και στην διατροφή των ενηλίκων, προστατεύοντας την υγεία των οστών και των μυών μας. Ξέρουμε, επίσης, πως η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι το γάλα. Τι συμβαίνει, όμως αν έχουμε δυσανεξία στην λακτόζη, ή αν είμαστε vegan;

>Λευκά φασόλια
Τα λευκά φασόλια είναι τέλεια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, σιδήρου και φυτικών ινών, αλλά και πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Συγκεκριμένα, περιέχει 175mg ανά μερίδα. Τα άλλα είδη φασολιού περιέχουν περίπου τις ίδιες ποσότητες, άρα μπορείτε να επιλέξετε τα αγαπημένα σας.
Μαγειρεμένα λευκά φασόλια, 1 φλιτζάνι: 160 mg (περιεκτικότητα ασβεστίου)

>Πορτοκάλια
Γνωρίζατε εσείς ότι τα πορτοκάλια είναι καλές πηγές ασβεστίου; Ένα μόλις πορτοκάλι περιέχει περισσότερα από 70mg ασβεστίου, δηλαδή 6% περίπου της αναγκαίας ημερήσιας δόσης μας.
Πορτοκάλι, μεσαίο: 60 mg (περιεκτικότητα ασβεστίου)

>Αμύγδαλα
Ναι, όταν μιλάμε για τον πεντανόστιμο αυτό καρπό, δεν μιλάμε για το ασβέστιό του, αλλά για τις βιταμίνες του, τις φυτικές του ίνες, και τα καλά του λιπαρά. Λοιπόν, πλέον θα μιλάμε και για το ασβέστιό του. Τα αμύγδαλα, επιπλέον, ενισχύουν την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
20 Αμύγδαλα: 60 mg (περιεκτικότητα ασβεστίου)
Βούτυρο Αμυγδάλου, 1 κουταλιά της σούπας: 90 mg (περιεκτικότητα ασβεστίου)

>Σαρδέλες
Οι σαρδέλες βρίσκονται στην κορυφή των αγαπημένων μας ψαριών, επειδή περιέχουν τα πολύ σημαντικά λιπαρά ω-3, αλλά τα οφέλη τους δεν σταματούν εκεί. Μία μικρή κονσέρβα μπορεί να περιέχει μέχρι και 350mg ασβεστίου. Μπορείτε να τις απολαύσετε σαν συνοδευτικό, ή να τις βάλετε στην σαλάτα σας. Θέλετε ακόμα ένα καλό νέο; Οι σαρδέλες είναι και πολύ καλή πηγή βιταμινών Β-12 και D.
>Σύκα
Αυτό το μικρό φρουτάκι είναι πάρα πολύ υγιεινό, περιέχει αντιοξειδωτικά και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, και 135mg ασβεστίου ανά πέντε αποξηραμένα σύκα. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι τα πέντε αυτά σύκα περιέχουν και αρκετή ζάχαρη, οπότε καταναλώστε με προσοχή.
Φρέσκο σύκο, 1 μεγάλο: 22 mg (περιεκτικότητα ασβεστίου)

>Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, η λαχανίδα… Αυτά τα superfoods που λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας, περιέχουν εξωφρενικά λίγες θερμίδες, αλλά τεράστιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Και ένα από αυτά τα μέταλλα είναι το ασβέστιο.
Μαγειρεμένο σπανάκι, λαχανίδες και γογγύλια, 1 φλιτζάνι: 200 mg (περιεκτικότητα ασβεστίου)

>Μπρόκολο
Το τέλειο αυτό λαχανικό βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να μας εκπλήσσει. Περιέχει πάρα πολλές φυτικές ίνες. Βιταμίνη C, E, K, αλλά και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αντιοξειδωτικά, μέταλλα όμως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, και μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας.

Reference: iatronet

Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
Ειδικός στη διατροφή και εκγύμναση (BSc), UK


0 comments:

Post a Comment