Thursday, February 25, 2021

Τροφές που μας κρατούν ζεστούς τους κρύους μήνες




Σύμφωνα με μερικές έρευνες, ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνοντάς την και μας αναζωογονούν, σπρώχνοντας το αίμα και την ενέργεια στην επιφάνεια του σώματος μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πέψης. 

Ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός επηρεάζει πολλά περισσότερα πράγματα εκτός από τα ρούχα που θα φορέσουμε και το λογαριασμό της θέρμανσης. Ο οργανισμός μας  για παράδειγμα, αντιμετωπίζει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, το μεταβολισμό, ακόμη και τις διατροφικές προτιμήσεις.

Όμως, όπως δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το παγωτό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, δεν θα πρέπει να ζούμε μόνο με ζεστή σοκολάτα και σοκολατένια μπισκότα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Οι σούπες και τα ζεστά τσάγια δεν είναι η μόνη λύση.

Άλλες τροφές που σας κρατούν ζεστούς τους χειμωνιάτικους μήνες:

Τσίλι: Οι καυτερές αυτές πιπεριές περιέχουν ως γνωστόν καψαϊκίνη, η οποία τους προσδίδει και την ιδιαίτερα πικάντικη γεύση τους. Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικές κρέμες ανακούφισης του πόνου και μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή τσούξιμο όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο δέρμα, όπως και η θερμότητα που αισθάνεστε μόλις φάτε πιπεριές τσίλι. Οι φρέσκες ψιλοκομμένες πιπεριές ή η αποξηραμένη εκδοχή τους σε σκόνη θα προσθέσουν ως καρύκευμα το ίδιο χαρακτηριστικό σε οποιοδήποτε μαγειρεμένο πιάτο.

Μέλι: Η αγαπημένη ελληνική και όχι μόνο,  υπερτροφή, χάρη στις θερμαντικές ευεργετικές ιδιότητές της, καθιστούν το μέλι ένα πολύτιμο γιατρικό για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Απολαύστε το μέσα σε ζεστά ροφήματα και συνδυάστε το με την εξίσου θερμαντική κανέλλα.

Κανέλλα: Είναι ένα από τα πιο νόστιμα θερμαντικά καρυκεύματα που μας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Αυγά: Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, τα αυγά βοηθούν στην προστασία από τις λοιμώξεις λόγω του ψευδάργυρου που περιέχουν, ο οποίος ενδυναμώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Παράλληλα η βιταμίνη D που βρίσκεται στους κρόκους των αυγών καταπολεμά τα κρυολογήματα.

Ξερά φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα (σε μικρές ποσότητες) έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό, είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και  συμβάλλουν στη δημιουργία θερμότητας στο σώμα. Βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών. 

Τζίντζερ: Αν συνήθως αποφεύγετε να τρώτε το τζίντζερ στο πιάτο με το sushi σας, μπορεί να χάνετε μερικά θερμαντικά οφέλη για το σώμα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο καρύκευμα ενισχύει τη θερμογένεση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας. Προσθέστε το όχι μόνο σε ροφήματα αλλά και σε πιάτα με κρέας, σούπες και smoothies με εξίσου εύγευστα αποτελέσματα.

Κουρκουμάς: Έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βοηθά στην καταπολέμηση κάθε μορφής ασθένειας. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα θερμαντικά βότανα επειδή πιστεύεται ότι σφίγγει τους ιστούς και απορροφά την υπερβολική υγρασία.

Άπαχο κρέας: Αν έχετε σχεδόν πάντα κρύα χέρια και πόδια, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σιδήρου (ή, αναιμία). Κάποιοι που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση ενώ παράλληλα παίρνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους μπορεί να έχουν πρόβλημα να τον απορροφήσουν, ενώ άλλοι απλά δεν τρώνε αρκετές τροφές πλούσιες σε αυτό το συστατικό. Η προσθήκη στην καθημερινή διατροφή σας τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να σας βοηθήσει να ζεσταθείτε. Το άπαχο βόειο κρέας, τα πουλερικά και το χοιρινό φιλέτο είναι κάποια από αυτά, ενώ παραμένουν χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Αν και υπάρχουν φυτικές πηγές της θρεπτικής ουσίας, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το σώμα απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας.

Μπανάνες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος όταν κάνει κρύο.

Γλυκοπατάτες: Προσφέρουν βιταμίνες Α και C, γίνονται ιδιαίτερα νόστιμος πουρές και αποτελούν μια γευστική και υγιεινή πρόταση με θερμαντικές ιδιότητες για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Ταιριάζουν με την κανέλλα, το τζίντζερ και τις πιπεριές τσίλι.

Μανιτάρια: Από τις βασικές χειμωνιάτικες τροφές λόγω των αντι-ιικών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους. Ειδικά τα άσπρα μανιτάρια (κουμπιά) είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Λιπαρά ψάρια: Ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματος το χειμώνα είναι οι πνεύμονες μας, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε κρυολογήματα και αναπνευστικές λοιμώξεις. Αλλά τα ω-3βοηθούν στην αύξηση της ροής του αέρα και προστατεύουν τους πνεύμονες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Προσπαθήστε να τρώτε πλούσια σε ω-3 τρόφιμα όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, αντσούγιες, ρέγγα, σολομό, σκουμπρί).


Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος

με ειδικότητα στη διατροφή & εκγύμναση.

0 comments:

Post a Comment