Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων όπου προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους πριν καν το δοκιμάσουν; Προτιμάς τις σαλάτες σου «χιονισμένες» και είσαι συνεχώς μπροστά στην τηλεόραση με τσιπς και ποπ κορν;
Δυστυχώς τα νέα είναι άσχημα αφού η αυξημένη κατανάλωση νατρίου μπορεί να μας οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων μακροπρόθεσμα. Οι συστάσεις λένε πως ένας ενήλικας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (2300mg νατρίου) καθημερινά. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το αλάτι βρίσκεται σαν κρυφό συστατικό παντού.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μειώσουμε το αλάτι στη διατροφή μας;
- Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα συσκευασμένα τρόφιμα (τσιπς, έτοιμες σούπες και σάλτσες του εμπορίου, αλλαντικά, τουρσιά)
- Μειώνουμε σταδιακά το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε μπαχαρικά και μυρωδικά κατά το μαγείρεμα για να δώσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς έξτρα προσθήκη αλατιού
- Συμβουλευόμαστε πάντα τις διατροφικές ετικέτες ελέγχοντας την περιεκτικότητα του κάθε τροφίμου σε νάτριο
Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK





0 comments:
Post a Comment