Όλα τα είδη ψωμιού έχουν τις ίδιες θερμίδες, είτε είναι λευκό είτε ολικής, φρέσκο ή φρυγανισμένο, με μαγιά ή προζύμι, με σπόρους ή όχι.
- Ποιά είναι λοιπον η διαφορά μεταξύ του φρέσκου και φρυγανισμένου ψωμιού;
Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες δεν επηρεάζουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά βοηθάει στην πέψη, στην αίσθηση του κορεσμού και συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (λόγω διατήρησής του φλοιού), όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός).
- Τι γίνεται όμως με το ΦΡΥΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΨΩΜΙ, εκτός από το είναι ζεστό, λαχταριστό και μυρίζει υπέροχα;
Όταν φρυγανίζουμε το ψωμί χάνει νερό, γίνεται ελαφρύτερο και αυξάνεται η συγκέντρωση των θερμίδων από περίπου 240 kcal στα 100g φτάνει τα 340 kcal με το φρυγάνισμα. Εμείς όμως καταναλώνουμε το ψωμί με μονάδα μέτρησης την φέτα και όχι τα γραμμάρια. Και μια φέτα ψωμί (φρέσκο ή φρυγανισμένο) έχει 80 θερμίδες.
- Ποιό είναι το πλεονέκτημα του φρυγαρισμένου ψωμιού;
Είναι πιο εύκολο στη πέψη και δεν μας φουσκώνει: Οι μικροοργανισμοί στη μαγιά σταματούν τη δράση τους και δεν ζυμώνουν πλέον το άμυλο όταν το ψωμί έχει φρυγανιστεί. Το ίδιο πλεονέκτημα έχει και το μπαγιάτικο ψωμί, του οποίου η διαδικασία ζύμωσης μειώνεται πολύ μέρα με την ημέρα
Άρα, το φρυγανισμένο και μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να είναι καλύτερο από το φρέσκο για τα άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές ενοχλήσεις (φουσκώματα, μετεωρισμό κλπ).
TIP: Όταν ψήνετε το ψωμί, αποφύγετε να το κάψετε πολύ, γιατί δημιουργείτε μια χημική ουσία, το ακρυλαμίδιο με πιθανή καρκινογόνο δράση.
Αντρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK




0 comments:
Post a Comment