Sunday, February 20, 2022

Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο!

 

Όπως σε κάθε χώρα έτσι και στη Κύπρο υπάρχουν οι παραδόσεις όσον αφορά αυτό το έθιμο. Την ημέρα αυτή, την τιμητική του έχει το κρέας, ας αρχίσουμε λοιπόν με επιλογές που μπορείτε να κάνετε για το κυρίως πιάτο.

  • Σούβλα ή σουβλάκι: Το βασικό στοιχείο του πιάτου την ημέρα της Τσικνοπέμπτης είναι η κυπριακή σούβλα. Χοιρινό, αρνί ή κοτόπουλο ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, περνιούνται σε σούβλα και ψήνονται για περίπου 2 ώρες στα κάρβουνα. Σε κάποιες παρέες, για δική τους ευκολία, προτιμούνε το σουβλάκι όπου το κρέας κόβεται σε μικρότερα κομμάτια και χρειάζεται περίπου 25-35 λεπτά ψήσιμο στα κάρβουνα.
  • Σεφταλιές: Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλάτι, κύμινο (στη κυπριακή διάλεκτο αρτυσιά) και μαύρο πιπέρι. Κάποιες παραλλαγές προσθέτουν καρυκεύματα όπως δυόσμο, ψίχα από βρεγμένο ψωμί ή ακόμη και λίγο ελαιόλαδο. Μια ποσότητα από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια (στη κυπριακή διάλεκτο πάννα) και έπειτα περνιέται σε σιδερένια καλαμάκια (στη κυπριακή διάλεκτο σμίλες) και ψήνεται στα κάρβουνα.
  • Λουκάνικα: Παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά που ψήνεται - ωριμάζει σε κόκκινο ξηρό κρασί για τουλάχιστον 4 ημέρες, προσθέτοντας και λίγη ποσότητα αλατιού. Ακολούθως αφαιρείται το κρασί και προστίθενται διάφορα μπαχαρικά. Με το μείγμα κιμά γεμίζονται καθαρισμένα χοιρινά έντερα και τέλος αποξηραίνονται στον ήλιο σε ελεγχόμενες συνθήκες.
  • Χαλούμι στα κάρβουνα: Είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος ή ακόμη και εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα. Την τσικνοπέμπτη ψήνεται συνήθως στη σχάρα.
  • Λούντζα στα κάρβουνα: Πρόκειται για καπνιστό αλλαντικό από χοιρινό φιλέτο όπου τοποθετείται σε βαθύ δοχείο με κρασί, κόλιανδρο και αλάτι. Σκεπάζεται και παραμένει στο δοχείο για περίπου 10-15 ημέρες για να ψηθεί και στο τέλος καπνίζεται σε θερμοκρασία 28°C για να ξεραθεί.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100γρ.
  • Αρνί (ψημένο): Ενέργεια: 410kcal, Πρωτεΐνη:19,1γρ, Υδατάνθρακες: 0γρ, Λίπη: 37,1γρ
  • Χοιρινό (ψημένο):Ενέργεια:398kcal, Πρωτεΐνη:1,1γρ, Υδατάνθρακες:0γρ, Λίπη: 34,8γρ
  • Κοτόπουλο (ψημένο):Ενέργεια:148kcal, Πρωτεΐνη: 24,8γρ, Υδατάνθρακες:0γρ, Λίπη:5,4γρ
  • Σεφταλιές (ψημένες): Ενέργεια:314kcal, Πρωτεΐνη:1,1, Υδατάνθρακες:12,7γρ, Λίπη:21,5γρ  
  • Λουκάνικα: Ενέργεια:354, Πρωτεΐνη:22,5γρ, Υδατάνθρακες:1,9γρ, Λίπη:28,5γρ
  • Χαλούμι: Ενέργεια: 325, Πρωτεΐνη:22,5γρ, Υδατάνθρακες:1,2γρ, Λίπη:25,9γρ
  • Λούντζα: Ενέργεια:146, Πρωτεΐνη:26,3γρ, Υδατάνθρακες:0,5γ, Λίπη:4,3γρ


Μετά από το κυρίως πιάτο δεν γίνεται να λείπει και το επιδόρπιο!
  • Πουρέκια (μπουρέκια) αναρής, χαλούμι, κρέμα, κιμά: Φύλλα ζύμης με γέμιση από μυζήθρα (στη κυπριακή διάλεκτο αναρή), χαλούμι, κρέμα και κιμά ανάλογα των προτιμήσεων και έπειτα τηγανίζονται σε ζεστό λάδι.
  • Πίτες και πουρέκια της σάτζιης (χαλούμι): Πίτα ψημένη σε παραδοσιακό μεταλλικό κοίλο σκεύος, τη «σάτζιη», με ελάχιστο ή καθόλου λάδι προσθέτοντας κανέλα, ζάχαρη και μέλι. Για την ετοιμασία πουρεκιών στην ζύμη προσθέτουν χαλούμι και ψήνεται επίσης στη σάτζιη.
  • Πισίες: Πρόκειται για λεπτές πίτες από ζυμάρι που τηγανίζονται και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σιρόπι ή αλείφονται με μέλι και σερβίρονται.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100γρ.
  • Πουρέκια αναρής: Ενέργεια: 306kcal, Πρωτεΐνη:8,2γρ, Υδατάνθρακες: 34γρ, Λίπη:14,7γρ
  • Πουρέκια χαλουμιού:Ενέργεια:340kcal, Πρωτεΐνη:14γρ, Υδατάνθρακες:23,5γρ, Λίπη:20,9γρ
  • Πίτες της σάτζιης:Ενέργεια:363kcal, Πρωτεΐνη: 6γρ, Υδατάνθρακες:59,4γρ, Λίπη:11γρ
  • Πισίες: Ενέργεια:441kcal, Πρωτεΐνη:7,1, Υδατάνθρακες:52,9γρ, Λίπη:22γρ  
  • Πουρέκια σάτζιης με χαλούμι: Ενέργεια:329, Πρωτεΐνη:14γρ, Υδατάνθρακες:28,1γρ, Λίπη:17,5γρ

0 comments:

Post a Comment