Ο καφές είναι ένα απο τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, που καταναλώνουμε καθημερινά. Σήμερα συγκρίνουμε δυο: τον παραδοσιακό Κυπριακό καφέ και το πιο μοντέρνο Καφέ Latte.
Ο Κυπριακός/ Ελληνικός τύπου καφές:
- Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης προστατεύοντάς μας από τη γήρανση αλλά και από διάφορες άλλες ασθένειες.
- Έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία, βοηθά τον μεταβολισμό και δεν επηρεάζει το συνολικό βάρος. Ο σκέτος Κυπριακός καφές περιέχει μόνο 5 θερμίδες!
- 1 φλιτζάνι περιέχει περίπου 60mg καφείνη!
Καφές Latte:
- Περιέχει κι αυτός αντιοξειδωτικά, αλλά σε μικρότερη ποσότητα.
- Περιέχει γάλα άρα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτείνη αλλά και θερμίδες.Γενικά τα lattes έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τον σκέτο καφέ, ειδικά όταν είναι εμπλουτισμένα με διάφορα σιρόπια.
- Ένα σκέτο latte, όμως, με άπαχο γάλα περιέχει περίπου 135 θερμίδες.
- 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 90mg καφείνη.
Μάθε επίσης: Αρχικά να πούμε οτι ο Κυπριακός, Ελληνικός καφές ανήκουν στην κατηγορία τύπου καφέ "τούρκικος." Όταν λέμε όμως 'τούρκικος καφές' ξεκαθαρίζουμε οτι δεν περιγράφουμε την προέλευσή του, αλλά το είδος του καφέ. Είναι το είδος καφέ ο οποίος φτιάχνεται παραδοσιακά με το μπρίκι και σερβίρεται σε μικρό φλυτζάνι.
Αν και η θερμιδική και διατροφική αξία/οφέλη του Κυπριακού - Ελληνικού καφέ είναι η ίδια, υπάρχει μια μικρή διαφορά. Ο κυπριακός καφές έχει μεσαίο καβούρδισμα και πιο χοντρό άλεσμα, ενώ η Ελλάδα εφαρμόζει χρυσαφί καβούρδισμα και πιο λεπτό άλεσμα με αποτέλεσμα ο καφές να είναι σαν σκόνη. Επίσης, υπάρχει διαφορά και στην ποικιλία του καφέ που χρησιμοποιούμε.
Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK




0 comments:
Post a Comment