Sunday, February 13, 2022

Τσιπούρα vs Σολομός!

 

Το ψάρι αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη τροφή, για μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο, «επιτάσσει» την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

ΤΣΙΠΟΥΡΑ:

  • Η τσιπούρα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με άλλα λευκά ψάρια και για αυτό μπορεί να θεωρηθεί πολύτιμη πηγή των «καλών» ωμέγα-3 λιπαρών και συγκεκριμένα πηγή των πολύτιμων λιπαρών οξέων EPA και DHA.
  • Η τσιπούρα ανά 100γρ. ωμού ψαριού περιέχει μόνο 2γρ. συνολικών λιπαρών, από τα οποία περίπου 0,671 γρ. είναι ω-3 λιπαρά οξέα, με τα 161 mg να είναι EPA (20:5 n-3) και  τα 434 mg DHA (22:6 n-3)
  • Μια μερίδα τσιπούρα 150 γραμμαρίων θα σας δώσει μόνο 115 θερμίδες, αλλά περίπου 21γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και μόνο 2.68γρ. λιπαρών.
  • Η τσιπούρα περιέχει λιγότερα λιπαρά από άλλα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, κάνοντάς την ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν την γραμμή τους, αποδίδοντας συγκριτικά λιγότερες θερμίδες.
  • Η τσιπούρα, επειδή ακριβώς περιέχει περισσότερο λίπος, από άλλα λευκά ψάρια, αποτελεί επίσης πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Ε και D.

ΣΟΛΟΜΟΣ:

  • Πρόκειται για ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων λιπαρών οξέων, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).
  • Ο άγριος σολομός ανά 100γρ. ωμού ψαριού περιέχει περισσότερο λίπος, περίπου 3,5γρ. από τα οποία 1,135 γρ. είναι ω-3 λιπαρά οξέα, τα 419 mg EPA (20:5 n-3) και  τα 586 mg DHA (22:6 n-3).
  • Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών.
  • Είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 ενώ επίσης περιέχει σε μεγάλο βαθμό κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη D.
  • Είναι ιδιαίτερα πλούσια στα «καλά» λιπαρά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης και μείωση της «κακής» LDL) και της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων και των αρρυθμιών.

Συγκριτικά η τσιπούρα φαίνεται να έχει λιγότερες θερμίδες από ότι ο σολομός αλλά προσφέρει σε σύγκριση λιγότερα ω-3 λιπαρά οξέα. Το όφελος διατροφικά και των δυο ψαριών είναι μεγάλο και σε μερικές περιπτώσεις ίσο. Επίσης, η τσιπούρα στοιχίζει πιο φτηνά από ότι ο σολομός.

Σημείωση: Τα ω-3 λιπαρά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προάγοντας την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την καταπολέμηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Αντρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK

0 comments:

Post a Comment