- Άλλαξε το συνοδευτικό: Μπορεί το κυριώς γεύμα σου να το φτιάχνεις με αγνά υλικά, αλλά να μην δίνεις την αντίστοιχη σημασία στο συνοδευτικό σου. Πολλές φορές, όμως, οι παραπανίσιες θερμίδες “κρύβονται” στο συνοδευτικό. Ξέχνα τις πατάτες σε οποιαδήποτε τους μορφή για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Βάλε στο πιάτο σου τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και το καστανό ή άγριο ρύζι εναλλάξ. Θα χορτάσεις και θα προσφέρεις στον οργανισμό σου τις απαραίτητες φυτικές ίνες.
- Διάλεξε το φούρνο: Μπορεί το ψήσιμο στο τηγάνι να δίνει ένα πιο γρήγορο και τραγανό φαγητό, αλλά δίνει και πολλές θερμίδες λόγο και του λαδιού. Προτίμησε το ψήσιμο στο φούρνο, οι υψηλές θερμοκρασίες διαλύουν τα λίπη του φαγητού, ενώ αν προσθέσεις τα κατάλληλα μπαχαρικά δεν στερείσαι γεύσης.
- Προτίμησε σπιτικό dressing: Κάνε δύο έξυπνες αλλαγές στη σαλάτα που απολαμβάνεις τοσο. Πρόσθεσε περισσότερα φρούτα εποχής ανάμεσα στα λαχανικά σου και ετοίμασε το δικό σου σπιτικό dressing. Ταχίνι, μέλι, ελαιόλαδο, γιαούρτι, καρύδια, ρίγανη και ξαφνικά άπειροι συνδυασμοί νοστιμίζουν τη σαλάτα σου.
- Αντικατέστησε το αλεύρι με βρώμη: Το αλεύρι είναι σίγουρα ένα από τα βασικά συστατικά για τα κέικ σου ή τα μπισκότα που φτιάχνεις στο σπίτι. Κάνε μία έξυπνη αντικατάσταση και στη θέση του βάλε βρώμη. Θα “δέσει” το μείγμα σου με την ίδια μαγεία και θα βελτιώσει το θερμιδικό του δείκτη με τον πιο εύκολο τρόπο.
- Βάλε στη ζωή σου τα όσπρια: Ρεβίθια στο φούρνο, φακές με κίτρινο τυρί, μαυρομάτικα φασόλια στη σαλάτα και κάπως εξαφανίζονται οι δεύτερες σκέψεις που έχεις για τη συγκεκριμένα ομάδα τροφών. Εκτός από την αίσθηση πληρότητας, τα όσπρια σου προσφέρουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης.
- Δοκίμασε και το δρόμο της ολικής άλεσης: Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, εξασφαλίζει στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα κλασικά μακαρόνια με ολικής ή από όσπρια και το πολύσπορο ψωμί.
Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK




0 comments:
Post a Comment