Sunday, March 28, 2021

Aντικατάσταση τροφίμων για πιο Υγιεινές Επιλογές!

 


Αν θέλουμε να είμαστε πιο υγιείς και να τρεφόμαστε καλύτερα, έχουμε μερικές ιδέες για εύκολες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας.
Η σωστή διατροφή δεν είναι μια διαδικασία βαρετή, ούτε μια διαδικασία μίζερη. Τα υγιεινά τρόφιμα είναι άφθονα και πεντανόστιμα. Mε λίγες μικρές αλλαγές στο πώς τρώμε καθημερινά, μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Πρωινό με βρώμη αντί για μπάρα δημητριακών -  Οτιδήποτε επεξεργασμένο, ακόμα και μια μπάρα δημητριακών που υπόσχεται να μας προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες, είναι γεμάτο με περιττές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά. Ιδανικά, προτιμήστε ένα μπολ βρώμη με κανέλα, ένα μήλο και μια κουταλιά φιστικοβούτυρο.
Αντί για μπέργκερ, μπιφτέκι από φασόλια - Ο κιμάς του μπέργκερ, δυστυχώς, είναι γεμάτος λίπος. Για ένα "μπιφτέκι" γεμάτο πρωτεΐνη αλλά χωρίς λιπαρά, καθώς και μια γερή δόση φυτικών ινών, προτιμήστε ένα φτιαγμένο από φασόλια ή φακές.

 Στο μπέργκερ προτιμήστε λαχανικά αντί για τυρί - το τυρί είναι νόστιμο και μπορεί να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή σε μικρές δόσεις. Αν, όμως, μπορούμε να το αφαιρέσουμε από μερικά πιάτα και να το αντικαταστήσουμε με κάποιο λαχανικό, τότε γλιτώνουμε πολλές θερμίδες, λιπαρά και αλάτι.

Σόδα αντί για αναψυκτικά - Τα αναψυκτικά περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Η καλύτερη εναλλακτική - μεταλλικό νερό, στο οποίο μπορούμε να ρίξουμε για γεύση λίγο στυμμένο λεμόνι, πορτοκάλι, ή μια μικρή μόνο δόση χυμού φρούτου.

Πολύσπορο ψωμί ολικής αντί για λευκό ψωμί - Έχουμε μόνο να κερδίσουμε, καθώς το λευκό ψωμί έχει πρακτικά μηδενική διατροφική αξία και περιέχει μόνο απλούς υδατάνθρακες, που μακροπρόθεσμα θα μας κάνουν κακό.

Σολομός αντί για μπριζόλα - Ας μην ξεχνάμε να ενσωματώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στη διατροφή μας κάποιο λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, ο τόνος ή το σκουμπρί, για να κερδίσουμε μαζί με την πρωτεΐνη μας και πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3.

Λιωμένο αβοκάντο αντί για μαγιονέζα - Η μαγιονέζα - ακόμα και η light - είναι απλώς πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά στο σαντουιτσάκι μας. Το αβοκάντο, από την άλλη, περιέχει πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και C.

Τσιπς λαχανικών αντί για πατατάκια - Τσιπς από καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτα και κάθε άλλο λαχανικό που μπορούμε να φανταστούμε, ψημένα με πολύ λίγο λάδι στον φούρνο, είναι μια πεντανόστιμη εναλλακτική όταν θέλουμε να μασουλήσουμε κάτι. 

Φρέσκα φρούτα αντί για αποξηραμένα - Τα αποξηραμένα είναι ιδιαίτερα νόστιμα και βολικά ως σνακ με διάφορα οφέλη και βιταμίνες, αλλά περιέχουν αρκετή ζάχαρη και πολλές θερμίδες. Στην ουσία, μια μικρή χούφτα σταφίδες είναι γύρω στα δύο ολόκληρα τσαμπιά σταφύλια, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι πρέπει, κι ας μην τρώμε κάτι ανθυγιεινό.

Αντρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση

0 comments:

Post a Comment