Η κινόα είναι σπόρος, με όλα τα θρεπτικά συστατικά που αυτό συνεπάγεται, αλλά συμπεριφέρεται σαν κόκκος, πλην την γλουτένη.
Τα οφέλη της κινόα στη διατροφή μας:
- Η κινόα είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά, που είναι ευεργετικά για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς αλλά και την απώλεια λίπους.
- Αποτελεί πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.
- Δεν περιέχει γλουτένη, είναι ελαφρύ για το πεπτικό σου σύστημα και μία από τις τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό σου.
Η κινόα είναι ένα αγαπημένο δημητριακό με υψηλά ποσοστά πρωτείνης. Ωστόσο, περιέχει σαπωνίνες που λέγεται οτι μπορεί να βλάπτουν το τοίχωμα του εντέρου και να ενεργοποιούν μια αυτοάνοση αντίδραση. Οι σαπωνίνες μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυξημένη εντερική διαπερατότητα, με αποτέλεσμα την αυξημένη διέλευση τροφικών αντιγόνων στην συστημική κυκλοφορία. Εκτός απο την κινό σαπωίνες περιέχονται στα όσπρια, στις πατάτες, στην σόγια, στον αμάρανθο, στα φύτρα αλφάλφα και στι τομάτες.
Tip: Μπορείτε να μειώσετε την δράση αυτών των πρωτεινών μουλιάζοντας την κινόα το βράδυ και ξεπλένοντας την πριν την μαγειρέψετε.
>> ΣΥΝΤΑΓΗ: Κινόα με λαχανικά
Η κινόα με λαχανικά είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε ένα θρεπτικό, γευστικό γεύμα στο πλαίσιο υγιεινής διατροφής.
Συστατικά
- 1 κούπα ωμή κινόα (80 γρ)
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 1 κούπα μανιτάρια (125 γρ)
- 1/2 μελιτζάνα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κούπα σέσκουλο (45 γρ)
- 2 κούπες ζωμό λαχανικών (500 ml)
- 1 κούπα τριμμένο τυρί
Προετοιμασία
Σουρώστε την κινόα με κρύο νερό.
Όταν καθαριστεί, στραγγίστε και βράστε για 10 λεπτά.
Ξεφλουδίστε και πλύνετε τα καρότα και έπειτα κόψτε τα σε μικρά στρογγυλά κομμάτια.
Κόψτε τη μελιτζάνα, τα μανιτάρια, το σέσκουλο και το κρεμμύδι.
Βάλτε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτριας έντασης φωτιά και σωτάρετε τα λαχανικά με το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν.
Αλάτι και πιπέρι κατά την προτίμησή σας.
Μετά από άλλα 3 λεπτά συχνού ανακατέματος, αφαιρέστε από τη φωτιά.





0 comments:
Post a Comment