Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της εποχής, χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν πολλές παγίδες! Οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε σε διάφορες διατροφικές παγίδες, όπως αυτή της ποσότητας, στα πλαίσια πάντα του υγιεινού φαγητού. Παρακάτω ακολουθεί ένας μίνι διατροφικός οδηγός, για να μας διαλευκάνει τι εστί νηστίσιμη διατροφή, τη θερμιδική και διατροφική της αξία.
Η
Ταραμοσαλάτα
Τα βασικά της συστατικά είναι η πατάτα ή το ψωμί,
το ελαιόλαδο και ο ταραμάς. Ο ταραμάς είναι αυγά ψαριού και είναι πλούσιος σε
βιταμίνες Α και D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο,
φώσφορο και κάλιο. Η άσπρη ταραμοσαλάτα είναι ανώτερης ποιότητας, επειδή η ροζ
έχει αποκτήσει το χρώμα της λόγω προσθήκης τεχνητών χρωστικών ουσιών. Η
ταραμοσαλάτα, όμως, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, διότι έχει πολλές
θερμίδες και είναι, επίσης, αρκετά αλμυρή.
Θερμιδική αξία: 1 κουτ.σούπας ταραμοσαλάτας παρέχει
περίπου 120-150 kcal
Το Ταχίνι και
Ο Χαλβάς
Το ταχίνι
είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τα σπέρματα διαλεγμένων
σπόρων σησαμιού. Παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας,
είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2, Ε και νιασίνης, φυτικών ινών και είναι
άριστη πηγή καλών λιπαρών οξέων, ασβεστίου, σίδηρου, καλίου, ψευδάργυρου,
φώσφορου και μαγνησίου.
Το ταχίνι είναι,
επίσης, το βασικό συστατικό του χαλβά, ο οποίος αποτελεί αγαπημένο γλύκισμα
κατά την περίοδο της νηστείας. Διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του
ταχινιού, αλλά είναι εξαιρετικά θερμιδογόνος, όπως και το ταχίνι.
Θερμιδική
αξία: 1 κουτ.σούπας ταχίνι κοστίζει 178 kcal και 1 λεπτή φέτα χαλβά (60γρ) 300 kcal
Η λαγάνα
Είναι είδος
ψωμιού και η διατροφική και θερμιδική της αξία εξαρτάται από την ποσότητα του
αλευριού, του σουσαμιού και του ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιηθεί στην εκάστοτε
συνταγή. Συνήθως, χρησιμοποιείται περισσότερο ελαιόλαδο και σουσάμι, απ’ ότι σε
εκείνες του ψωμιού. Αποτελεί καλή πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών
οξέων, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και
ασβέστιο.
Θερμιδική αξία: Μία κανονική
φέτα έχει περίπου 90-100 kcal.
Τα Θαλασσινά
Είναι η
μοναδική πηγή ζωικής πρωτεΐνης στη νηστεία. Καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές,
αστακοί, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες, αχινοί, κυδώνια, μύδια, στρείδια είναι
πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και έχουν μικρή περιεκτικότητα σε
λιπαρά, τα περίφημα ω3 και ω6. Είναι καλή πηγή βιταμινών Α, Β, D, μετάλλων και ιχνοστοιχείων
(ιωδίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, καλίου, σεληνίου, φωσφόρου και
ασβεστίου).
Θερμιδική αξία: ποικίλει από
100-250 kcal/ 100γρ θαλασσινού (το πιο θερμιδογόνο είναι το χταπόδι
και οι σουπιές). Καλό είναι να τα καταναλώνουμε βραστά, ψητά, στη σχάρα ή στον
ατμό.
Τα Όσπρια και τα Λαχανικά
Τα
λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αρκεί να μην προσθέσουμε πολύ λάδι για να
τα συνοδεύσουμε. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και σε
νερό. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στον πολυπόθητο κορεσμό κατά τη διάρκεια ενός
γεύματος. Τα όσπρια είναι
επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β και παράλληλα
αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Θερμιδική αξία: Τα 100 γρ.
μαγειρεμένου οσπρίου αποδίδουν περίπου από 200-300 kcal. Η κατανάλωση των λαχανικών είναι
πιο ελεύθερη, με 1 κ.σούπας ελαιόλαδο να αποδίδει 100 kcal.





0 comments:
Post a Comment