Thursday, September 23, 2021

Ρόδι, θρεπτικό & ωφέλιμο!

Το ρόδι έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από μια καλότυχη χρονιά. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για τη υγεία. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το φρούτο της καρδιάς σας

Πόσο ωφελεί το ρόδι την υγεία;
Ηδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν στην ιατρική ως αντιπαρασιτικός παράγοντας, ως τονωτικό του αίματος και για την θεραπεία της διάρροιας, των έλκων του στόματος (άφθες) και άλλων ελκών του σώματος. Επιπλέον, χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία του διαβήτη τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ινδία.Στην σημερινή εποχή, οι έρευνες αποδεικνύουν η μία μετά την άλλη τα οφέλη του για την υγεία. Πράγματι το ρόδι φαίνεται να ασκεί αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντικαρκινική δράση.

Συνολικά, όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ρόδι έχει προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση ενάντια:
  • Στις διάφορες μορφές καρκίνου (του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου)
  • Στην αρτηριακή πίεση
  • Στον σακχαρώδη διαβήτη
  • Στην στυτική δυσλειτουργία και την ανδρική υπογονιμότητα
  • Στην υπεριώδη ακτινοβολία
  • Στην οστεοαρθρίτιδα και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Στο αλτσχάϊμερ
  • Σε βακτηριακές μολύνσεις και στην ανοχή στα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση)
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το ρόδι έχει 2 με 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί αλλά και το πράσινο τσάι. 

Είναι το ίδιο ωφέλιμοι οι χυμοί ροδιού από τα σούπερ μάρκετ;
Όλα τα φρούτα είναι πολυτιμότερο να τα τρώμε αυτούσια ή έστω να τα έχουμε στύψει εμείς από το να τα προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χυμοί του εμπορίου έχουν υποστεί κάποια μορφής επεξεργασία και έχουν χάσει ένα μικρό μέρος από τα πολύτιμα συστατικά τους.

Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε το ρόδι;
Μπορούμε να το καταναλώσουμε ωμό ως φρούτο ή να το πιούμε σε χυμό ή ακόμη και να το προσθέσουμε σε πράσινες σαλάτες. Για τους λάτρεις δε των γλυκών, μπορεί να γίνει νοστιμότατη μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, σιρόπι (γρεναδίνη) αλλά και λικέρ!

Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με
ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK
 

0 comments:

Post a Comment