Η κατανάλωση λιναρόσπορου και γενικότερα ω-3 λιπαρών οξέων δεν επηρεάζουν τα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αντιθέτως παίζουν ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην ρύθμιση χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες που περιέχει ο λιναρόσπορος μπορούν να συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και να βοηθήσουν στα προβλήματα που δημιουργεί η αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με πολυκυστικές.
Καλές πηγές ω-3 λιπαρών είναι επίσης τα ψάρια (σολομός, σαρδέλα, γαύρος, τόνος, σκουμπρί),οι ξηροί καρποί , το ελαιόλαδο, η μαλακή μαργαρίνη, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυσικά ο λιναρόσπορος.
Στα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να παρατηρηθεί παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία), όποτε πρέπει να αποφεύγονται τροφές που είναι πλούσιες σε απλά σάκχαρα (όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη σε όλες της τις μορφές, κ.ά.), καθώς επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση, η οποία παρατηρείται συχνά σε αυτό το σύνδρομο. Προτίμησε καστανή ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, όπως η στέβια!
Επιπλέον, περιορίστε την χρήση αλατιού, τις έτοιμες σάλτσες και τα έτοιμα μαριναρισμένα προϊόντα και ενίσχυστε τα γεύματά σας με μπαχαρικά. Περιορισμός του αλατιού απαιτείται λόγω κατακράτησης υγρών. Πρέπει να προσλαμβάνονται μόνο 2,5γρ. την ημέρα δηλαδή μισό κουταλάκι του γλυκού.
reference: logodiatrofis.gr
Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK





0 comments:
Post a Comment