Thursday, July 28, 2022

Ασφαλές Μαύρισμα με Διατροφή

Ισχυρός σύμμαχος για ένα ασφαλές μαύρισμα είναι η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύουν την ανάπλαση του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα:

✔Πολύτιμος σύμμαχος στο υγιές μαύρισμα είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ιδιαίτερα, η βιταμίνη Β5 προσφέρει στον οργανισμό ενυδάτωση και αντέχει στη θερμότητα. Σημαντικές πηγές των βιταμινών της ομάδας Β είναι: ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι, ζυμαρικά, δημητριακά.

✔Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε, ενισχύει το μαύρισμα, εφόσον προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα.

✔Ιχνοστοιχεία που βοηθούν στο μαύρισμα είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο και ψευδάργυρο είναι: οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, το κοτόπουλο, τα κάσιους, το ρύζι και τα καρύδια.

✔ Η Βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στην γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων που προκαλούνται από τον ήλιο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

🆘Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας θα πρέπει να φροντίζουμε η επιδερμίδα μας να είναι σωστά ενυδατωμένη, εφόσον σε περίπτωση που η πρόσληψη υγρών δεν είναι η ενδεικνυόμενη, η θερμοκρασία σώματος αυξάνεται δραματικά και ο κίνδυνος για δερματικά εγκαύματα αυξάνεται.

Αντρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόφος
με ειδικότητα στη διατροφή & άσκηση (BSc), UK

0 comments:

Post a Comment